sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Ilman muutosta emme olisi selvinneet

Kemin kirjastossa tehtiin palvelukonseptimuutos keväällä 2013. Palvelupaikkoja vähennettiin ja työnkuvia selkeytettiin. Muutoksen valmistuttua olemme toimineet vajaalla miehityksellä, kun useita työntekijöitä on puuttunut henkilökunnasta  ja sijaisia ei ole ollut mahdollisuutta palkata tilalle. Jos muutosta ei olisi tehty, olisimme joutuneet supistamaan aukioloaikoja rajusti. Nyt selvisimme nilkuttaen kesästä oman henkilökuntamme venymisen ja loistavien ammattiharjoittelijoiden turvin. Harjoittelijat voitiin laittaa asiakaspalveluun saamaan aitoja palvelukokemuksia. Toivottavasti hyöty oli molemminpuolinen.

Kymmenen vuotta sitten internet ei ollut lyönyt itseään vielä läpi koko kansan tiedonlähteenä. Kulttuurikeskuksessamme sijaitsi oppilaitoksia, joiden opiskelijat käyttivät laajasti kirjastomme palveluja ja hengailivat tiloissamme. Ammattikorkeakoulujen kirjastoja vasta rakennettiin oppimiskeskuksiksi. Kemin kirjastossa kävi asiakkaita kymmenen vuotta sitten  puolet enemmän kuin viime vuonna ja lainauskin oli lähes kaksinkertaista. Henkilökuntaa oli kaiken kaikkiaan palkattuna  kymmenen henkeä enemmän kuin nykyisin. Olemme siis kymmenessä vuodessa sopeuttaneet toimintamme laskeviin lainauslukuihin myös tilojen ja henkilökunnan osalta.

Tänä syksynä puhumme julkisten palvelujen supistamisesta ja arvomme ovatko esim. kirjastopalvelut tarpeellisia kunnan järjestämiä palveluja. Kun kirjastoja verrataan sairaanhoitoon tai lastensuojeluun on tilanne aika selvä. Kansa vastaa empimättä, että nämä selkeästi ihmisen hyvinvointiin vaikuttavat asiat ovat tärkeämpiä kuin kirjastopalvelu. Tällaista vastakkainasettelua en haluaisi keskusteluun, mutta siihen eittämättä joudutaan monenkin asian kohdalla.

Nyt onkin aika kirjastoissa herätä tekemään entistä pontevammin näkyväksi sitä työtä, jota meillä on tehty jo reilusti yli sata vuotta ja joka on ollut perusta yleiselle sivistykselle ja osaamiselle Suomessa. Olemme yhä tärkeitä ja meidän on todistettava se näissä keskusteluissa. Vieraillessamme aikoinaan Turussa, Turun kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari totesi, että kaikkien kirjaston työntekijöiden tehtävä on markkinoida palvelujamme. Se on jokapäiväistä työtä eikä sitä voida erikseen vastuuttaa yhdelle henkilölle.


Musiikkiaineisto uudella paikallaan kirjastosalissa.

Tällä viikolla toteutimme uusimman muutoksemme kirjastossa, kun vaihdoimme musiikin ja lehtisalin aineistot keskenään eri piakkoihin. Työ on vielä hieman kesken, mutta nyt lehtisalissa on valoisaa ja avaraa ja tilaisuuksien järjestäminen on entistä helpompaa. Musiikkiaineiston etsimiseen on apu myös entistä lähempänä. Henkilökuntapulan vuoksi musiikkisaliin ei voitu sijoittaa ketään henkilöä asiakaspalveluun kokoaikaisesti.


Soitinyhtye Akustiset esiintyi lehtisalissa.

Nyt en lupaa suurempia muutoksia lähiaikoina kirjastoomme. Keskitymme kirjastonhoitotöihin, järjestämme erilaisia tilaisuuksia, palvelemme päivittäin asiakkaitamme ja seuraavaksi pyrimme saamaan opasteet vihdoinkin valmiiksi.

Tervetuloa kirjastoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti