maanantai 24. kesäkuuta 2013

Kirjasto, kuolleiden puupalasten reservaatti


Tutkimusjohtaja Jyrki Kasvi Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksesta lausui otsikon sanat   kirjastopäivillä Mikkelissä. Kirjastot ovat hänen mielestään menneen maailman edustajia säilyttäessään kuolleille puupalasille painettuja tekstejä. Myös tietokirjailija Katleena Kortesuo piti kirjastoja epäekologisina laitoksina, koska sähköisillä kirjoilla voidaan koska tahansa korvata painetut teokset. Niiden säilyttäminen on turhaa.

Kaikkia maailman teoksia ei kuitenkaan ole vielä digitoitu sähköisiksi. Kirjastoilla on yhä tärkeä tehtävänsä. Suomessa toteutetttiin melkein 95 miljoonaa ekotekoa vuonna 2012, kun teoksia ei ostettu vaan ne lainattiin ja palautettiin takaisin kirjastoihin.

Onneksi luennoitsijana oli myös kasvatustieteen tohtori Anu Haapala, joka vannoi tarinoiden nimeen. Ihminen houkutellaan ja vietellään lukemaan tarinoiden avulla. Iltasatujen lukeminen on edelleen tärkeintä luksusta, mitä vanhemmat voivat lapsilleen antaa. Läheisyys sekä tekstin luomat mielikuvat kehittävät luovuutta, jota tarvitaan kaikessa oppimisessa.
 
 
 
Ovatko kirjastot siis epäekologisia kirjojen reservaatteja? Ihan siinä pisteessä emme vielä ole. Vaarana on kuitenkin liukuminen sähköisen median jakelukanavien ulkopuolelle. Nyt Suomessa mietitään kuumeisesti järkeviä malleja sähköisen kirjallisuuden ja lehtien laajamittaiseen levitykseen myös kirjastojen kautta. Mallin pitäisi olla sekä kirjailijoita, kustantajia että kuluttajia hyödyttävä. Lisäksi tekniikan tulisi olla nykyistä kehittyneempää.

Millainen on sitten tulevaisuuden kirjasto? Kirjasto voi olla marketin seinälle liimattu tapetti uutuuskirjoista, joita lainataan suoraan älypuhelimeen mm. VR:n lipuista tutun QR-koodien avulla. Tai kirjasto voi olla myös nykyinen internetissä toimiva sivu, jolta kirjan voi ladata omalle laitteelle samalla kun jatkaa paperikirjojen laina-aikoja ja varaa uusia elokuvia. Tai se voi edelleenkin olla sama tuttu ja turvallinen tila jokaisessa kunnassa, jossa voi viettää aikaa. Tai kirjasto voi olla kolmiulotteinen virtuaalitila, jossa voimme pistäytyä keksittyinä hahmoina.

Tekniikan kehitys ja uusien keksintöjen leviäminen luo haasteita minkä tahansa palvelun kehittämiselle. Kirjastot pyrkivät kuitenkin tarjoamaan kaikille asiakkailleen paljon elämyksiä, uusia tarinoita ja uusia innovaatioita resurssiensa rajoissa.

Näissä merkeissä käydään kirjastossa ja tehdään edelleenkin ekotekoja!
 
Kirjoitus julkaistu aiemmin Pohjolan Sanomien Helmi lehdessä 20.6.2013.

2 kommenttia:

  1. Suhtaudun hieman epäillen arvoisiin Kirjastopäivien puhujiin. Jos puhutaan uudesta, vasta julkaistavasta kirjallisuudesta, sähkökirja on ihan varteenotettava vaihtoehto, mutta Kortesuon väite vanhan kirjallisuuden "koska tahansa" korvaamisesta sähkökirjalla on erikoinen. Kirjasto ei tarjoa vain kahden viime vuoden kirjasatoa, vaan tarkoitus on, että kirjastoilla olisi tarjota asiakkailleen näkökulma kirjoihin pitemmällä aikavälillä. Haluaisin tietää, miten Kasvi tai Kortesuo hoitaisivat vanhan kirjallisuuden digitoinnin sähkökirjoiksi?

    VastaaPoista
  2. Eihän kaikkiin kirjoihin ole edes mahdollista saada tekijänoikeuksia digitointiin. Kyllä painetulla kirjalla on edelleen vankka sijansa maailmassa ja sen myötä myös kirjastoilla. En tiedä halusivatko luennoitsijat vain pöllyttää nutturapäisten kirjastoihmisten maailmaa moisilla totuuksillaan. Stereotypiat kun istuvat niin vankasti yhä ihmisten mielessä alastamme.

    Tosiasia on kuitenkin, että myös sähköiset aineistot olisi kiireesti saatava kirjastoihin lainattaviksi, muuten emme tulevaisuudessa saa uusia asiakkaita kirjastoihin. Se sukupolvi on jo syntynyt, joka lukee vain sähköistä tekstiä luontevasti.

    VastaaPoista