sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Asiakkaillekin ergonomiaa

Kirjastossamme tehtiin syksyllä 2011 laaja ryhmäkeskusteluihin perustuva tutkimus Asiakkaatkin mukaan kirjaston suunnitteluun. Raporttia viimeistellään parhaillaan ja pian se julkaistaan kirjaston kotisivuilla.

Raporttia viilaillessani olen miettinyt paljon erilaisia ergonomia-asioita. Nykyaikana on jo ihan arkipäiväistä huolehtia työntekijöiden ergonomiasta mahdollisimman hyvin. Työpisteitä voidaan muokata erilaisten työntekijöiden tarpeisiin ja monilla apuvälineillä työtä voidaan helpottaa huomattavasti. Päätelasit, ergonomiset hiiret tietokoneissa, työtuolit, jalkatuet yms  ovat jo arkipäivää ja niiden avulla on vältetty monia, pitkiäkin sairaslomia. Parantamisen varaa toki aina on ja nämä asiat otetaankin huomioon remontin suunnittelussa.

Ryhmäkeskusteluissa asiakkaamme kertoivat kuitenkin paljon sellaisia tekijöitä, jotka estävät miellyttävän kirjastonkäytön. Ylimmillä ja alimmilla kirjahyllyillä olevat kirjat ovat monille saavuttamattomissa. Meillä on kyllä nousujakkaroita, joiden avulla ylös voisi nousta, mutta esim. vanhoille ihmisille jakkaralle nousu on mahdotonta. Nuoret luulivat, että jakkarat on tarkoitettu vain henkilökunnan käyttöön. Ratkaisuksi olemme miettineet hyllyjen nostamista maan rajasta ylemmäksi ja ylimpien hyllyjen käyttämistä vain näyttelyihin.

Kirjojen selkien tuijottaminen niska vinossa ei ole miellyttävää, kun kirjoista ei näy kuin selkäteksti. Vanhemmat ihmiset toivoivat hyllyihin kahvoja, joista voisi pitää kiinni kirjoja tutkiessaan. Varsinkin näkövammaisille olisi tärkeää päästä mahdollisimman lähelle hyllyjä. Kahvojen tuskin asennetaan, mutta jotenkin asiaa pitäisi kohentaa jatkossa. Ainakin kirjoja pitäisi asetella yhä enemmän näkyviin kansipuoli asiakkaisiin päin.

Valaistuksen tulisi olla mahdollisimman hyvä. Kirkas valaistus ei kuitenkaan aina ole esim. näkövammaisille paras mahdollinen, vaan hyvä kohdevalaistus tuo parhaan tuloksen. Remontissa pyritään kyllä parantamaan valaistusta, mutta siihen jää varmaan vielä kehittämisen varaa tuleville vuosille.

Kirjasto ei ole enää hiljainen paikka aikaisempien vuosien tapaan. Meillä voidaan jo puhua ja jutella rauhassa, kunhan turhaa melua vältetään. Monissa asiakastutkimuksissa on toivottu että kirjastoissa säilyy riittävästi hiljaisia tiloja. Lisäksi nykyisin halutaan myös tiloja, joissa voi rupatella rauhassa tuttavien kanssa. Molempia tiloja pyritään varamaan kirjastoomme.

Kirjojen käsittely ennen lainaamista sai aikaan monia kommentteja keskustelijoissamme. Kirjakorit ovat raskaita ja kirjojen katseluun tarvittaisiin pöytiä tai tasoja sekä istuimia hyllyjen lähettyville. Asiakkaamme eivät myöskään tienneet, mitä katselluille kirjoille pitäisi tehdä, jos niitä ei lainaa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä niistä asioista, joita asiakkaamme toivat esiin ryhmäkeskusteluissa. Otamme asiat huomioon uutta kirjastotilaa järjestäessämme. Toivottavasti saamme myös remontin aikaan työharjoitteluun opiskelijan, joka on luvannut testata pyörätuolinsa kanssa tilojen toimivuuden sopivaksi pyörätuolilla liikkuville asiakkaille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti