tiistai 11. syyskuuta 2012

Keltaisten lappujen syyskuu

Kirjastomme kerää tällä viikolla asiakkaiden huomioita ja parannusehdotuksia palveluista keltaisilla post-it-lapuilla. Asiakkaat voivat antaa kiittävää palautetta hyvistä asioista plusmerkkisillä lapuilla ja huomautuksia kehitettävistä kohdista miinusmerkkisillä lapuilla. Laput saa liimata siihen kohtaan, jossa huomautettavaa tai kiitettävää asiaa on.

Menetelmää on käytetty jo useissa kirjastoissa palveluiden kehittämiseen. Piippolassa ja Turussa työtä on jo tehty aiemmin ja nyt se toteutetaan myös Meri-Lapin kirjastoissa  eli Keminmaassa, Kemissä, Tervolassa, Torniossa ja Simossa.

Laput kootaan talteen ja ne valokuvataan, jolloin paikka / tilanne myös jää muistiin tulevia kehitystoimenpiteitä varten. Lappuja hyödynnetään syys- lokakuussa henkilöstön palvelumuotoilukoulutuksessa. Koulutuksen aikana kirjastojen henkilökunta suunnittelee asiakkaille mahdollisimman sujuvia ja esteettömiä palveluita omiin kirjastoihinsa. Helsingissä lappuja käytettiin hieman toisin  samaisessa koulutuksessa.


Onko esimerkiksi tässä tiskissä asioiminen hankalaa ja miten tilannetta voitaisiin parantaa?

Kirjaston remontti lähenee. Tämänhetkisen tiedon mukaan lokakuussa aloitetaan teatterin lipunmyynnin rakentaminen vahtimestareiden palvelupisteen yhteyteen. Seuraavaksi entiseen lipunmyyntiin rakennetaan kahviotilat ja vuoden 2013 alussa puretaan pois nykyinen kahvio. Kaikkien rakennusvaiheiden aikana muut tilat pyritään suojaamaan mahdollisimman hyvin, joten esim. kirjaston ja taidemuseon toiminta jatkuu normaalisti. Sisäänkäynti joudutaan ehkä ohjaamaan poikkeavasti sekä taidemuseoon että kirjastoon.

Vuoden 2013 alussa nykyisen kahvion tilalle raknnetaan yhteispalvelutiski kirjastolle ja museoille. Siinä vaiheessa pääkirjasto suljetaan, koska isossa salissa käännetään kirjahyllyjä ja siirretään kirjoja paikasta toiseen. Tällä hetkellä kaunokirjallisuuden lainat ovat koko kirjaston lainoista n. 60 %, joten kaunokirjallisuus siirretään lähemmäs pääovea. Tietokirjallisuus siirretään salin takaosaan ja lehdille varataan oma alue mukavine lukupaikkoineen myös suureen saliin.

Kolmannessa vaiheessa rakennetaan historiallisen museon näyttelytilat sekä kirjaston musiikkisali nykyisen lehtilukusalin auditorion puoleiseen päähän. Musiikkisaliin tulee kaikki musiikkiaineisto sekä tilat esiintymisille ja erilaisille tapahtumille.

Vielä emme osaa kertoa, kuinka kauan kirjasto joudutaan pitämään suljettuna, mutta pyrimme toimimaan mahdollisimman nopeasti muutostöissä. Rakentajien aikatauluarvion mukaan remontti on ohi kesäkuussa 2013.



3 kommenttia:

  1. Vau, kuulostaa hyvältä! Miten teillä suunniteltiin kirjaston muutos? Oliko ammattisuunnittelija mukana ja miten kirjastolaiset saivat osallistua? Kauanko suunnittelu kesti? tällainen kiinnostaisi, meilläkin on kirjasto ollut jo 25 v. samoilla sijoilla.

    VastaaPoista
  2. Kirjaston remontin suunnittelu aloitettiin hankesuunnittelulla pari vuotta sitten. Seuraavaksi hanke oli investointisuunnitelmassa ja sitten aloitettiin varsinainen rakennussuunnittelu. Mukana on koko ajan ollut kaupungin tekninen toimi ja kaupungin arkkitehti. Varsinainen rakennussuunnittelutyö on teetetty ulkopuolisilla suunnittelijoilla.
    Hankesuunnitelmassa ja tilavarauksissa kuunneltiin kirjaston toiveita. Meille ei tule paljon uusia kalusteita, joten sisustuksesta saamme päättää melko pitkälle itse. Käytämme mm. entisiä hyllyjä, joita muutetaan vain toimivammiksi. Koko henkilökunta on ollut mukana tässä varsinaisessa toimintojen ja tilojen suunnittelussa tämän vuoden aikana. Remontti alkaa meidän osaltamme vuoden 2013 alussa.

    VastaaPoista
  3. Tuloksia laputtamisesta?

    VastaaPoista